|
Wiem czego chcę ale nie wiem co w praktyce da radę spełnić moje wymagania, pomożecie?
Cześć!
Mam sprecyzowane potrzeby, ale nie mam praktycznej strony (tzn: doświadczenia w boju z różnymi modelami), mam nadzieję, że nie zaśmiecę forum tylko wywołam ciekawą dyskusję, bo:
1. Chcę lustrzaka
2. Mam mało kasy, więc wolę wydać więcej na osprzęt (np.szkło), bo znając życie długo nic nie dokupię.
3. NIE ROBIĘ MAKRO
4. ROBIĘ DUŻO REPORTAŻÓWKI - tzn. co widzę, to pstrykam - sceny uliczne, sporo dzieciaków i wydarzeń publicznych (taka praca, że mam z tym styczność) - więc ruch.
5. Dużo Z RĘKI w słabym, lub sztucznym oświetleniu (prąd, ogień) - ale za to prawie w ogóle nie używam lampy, bo jakoś tak nie przepadam - więc nie może szumieć nawet przy dużym wzmocnieniu.
6. Plenery i architektura (więc jakiś szeroki obiektyw do kompletu).
7. Przypominam - w miarę tanio.
8. A na marginesie - jako naturalista nie podkręcam fotek.
To tyle. Dodam tylko, że teraz mam s5600, którego używam od lat, a kupiłem "do nauki" za niebagatelne pieniądze. Teraz już się nauczyłem, i czas - obciach trochę latać ze starym kompaktem - na lustro. Zestaw który kupię ma starczyć na dłuższy czas bez dokupowania drogich badziewi. Kumel stary wyga - maniak NIKONA, ja natomiast przywykły do Fuja. Więc nie kierujcie się marką, przyzwyczajeniami, w które mogłem popaść, czy faktem że to pierwszy lustrzak. Nauczę się na prostym i potem będę z nim musiał latac przez jakiś czas... to ja już wolę coś z większą ilością opcji.
No... to się wygadałem.
Problem znacie, potrzeby sprecyzowane. Ja już się zamykam i czekam na rozsądne wypowiedzi.
ps. celowo nie podaję limitu cenowego. (ale im taniej tym lepiej - oczywiście).
|